Kies een demi-sec champagne als je ook houdt van zoete witte wijnen óf de champagne wilt combineren met een lichtzoet dessert, vers fruit of een kaasplankje.
Ontdek top demi-sec champagnes
- De meest populaire demi-sec champagne.
- Demi-sec met een maatje meer.
- Gastronomische demi-sec champagne (heerlijk bij een kaasplankje).
Bestel demi sec champagnes van verschillende merken direct online »
Wat is een demi sec champagne?
Uitleggen wat een champagne tot demi sec maakt is het handigst door even het productieproces van champagne erbij te nemen. Een van de laatste stappen in de productie van champagne is het verwijderen van de dode gistcellen. Hierbij gaat wat champagne verloren en dit volume moet worden aangevuld. Dit wordt gedaan met de liqueur d'expédition die een bepaalde hoeveelheid suiker bevat (en reserve wijnen).
Het heeft dus niets te maken met de kleur, want een demi sec champagne kan zowel blank zijn als rosé.
Zelfs bij de brut champagnes (de droge champagnes) wordt suiker toegevoegd om zo te komen tot een optimale smaakbalans. Champagne bevat namelijk nogal wat zuren en ook het koolzuurgas speelt een rol.
Demi sec champages zijn zoeter dan brut champagnes door de hoeveelheid suiker in de liqueur d'expédition. Wettelijk zijn er grenzen bepaalt voor hoeveel suiker een bepaald type champagne mag bevatten:
- Extra Sec = 12 - 20 gram suiker per liter
- Sec = 17 - 35 gram suiker per liter
- Demi Sec = 35 - 50 gram suiker per liter
- Doux = > 50 gram suiker per liter
Champagnes met minder dan 15 gram suiker per liter noemen we brut champagnes.
Wat is er mis met het imago van demi sec champagnes?
Champagnekenners en wijnsnobs kunnen soms - onterecht - een beetje neerbuigend doen over de demi sec champagnes. Dit komt misschien doordat producenten van inferieure champagne de dosage misbruiken om een teveel aan zuur en een slechte smaakbalans te compenseren met suiker. Er zijn echter ook hele goede demi sec champagnes. Op deze website kom je overigens geen inferieure champagnes tegen dus kun je vrijelijk kiezen uit de beschikbare demi sec champagnes.
Wanneer drink je semi sec champagne?
Je kiest voor een demi sec champagne als je houdt van een wat zoetere champagne. Er zijn ook momenten waarop deze champagne bij uitstek van pas komt voor een breder publiek. Denk aan begeleider van vers fruit of frisse lichtzoete desserts. Let wel dat deze champagne in het niet valt bij heel zoete desserts. Dan ben je dus beter af met een traditionele dessertwijn. Je kunt natuurlijk ook van een demi sec champagne genieten zonder begeleidend toetje na het diner.
Een geval apart is de Ice Impérial champagne van Moët & Chandon. Deze demi sec champagne is speciaal gemaakt om op ijs te drinken en is daarin uniek. Ook combineert ie voortreffelijk met vruchtjes, gember of komkommer. Ziet dat er even feestelijk uit in je glas. Om voldoende ruimte te hebben voor drie ijsklontjes en eventueel wat fruit schenk je deze champagne het beste in de bijbehorende witte acryl champagneglazen. Helemaal Ibiza! Een groot wijnglas kan natuurlijk ook.
"Vorig weekend hebben we een fles Nectar Imperial uitgeprobeerd. Nu moet ik toegeven dat ik normaal gesproken niet zo van zoet hou, maar in combinatie met het Pie d'Angloys kaasje dat we erbij aten vond ik een demi sec wel heel lekker. Het leek wel alsof ik met elke slok meer honing ging proeven en dat combineerde goed met het kaasje."
- Uit een productreview door Angela van de Moët & Chandon Nectar Impérial
Doux champagne voor zoetekauwen
Doux champagne is echt zeer zoet met meer dan 50 gram suiker per liter, maar dit is nog niets vergeleken met bijvoorbeeld Coca Cola dat 105 gram per liter bevat. Voor de Russische markt zijn er in het verleden zelfs champagnes geproduceerd met ongeveer 300 gram suiker per liter. Tegenwoordig kom je de doux champagnes vrijwel niet meer tegen, behalve in de nieuwe creatie van Veuve Clicquot: de Veuve Clicquot Rich.
Bestel demi sec champagnes van verschillende merken direct online »
Ontdek top demi-sec champagnes
- De meest populaire demi-sec champagne.
- Demi-sec met een maatje meer.
- Gastronomische demi-sec champagne (heerlijk bij een kaasplankje).