Brut champagne is de meest gedronken champagnesoort en dat verklaart dan ook gelijk waarom 95% van de champagnes 'brut' zijn. En in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht zijn ook de meeste rosé champagnes van het type brut. Brut is de veilige standaardkeus, maar daarbinnen heb je vele opties waaronder ook vintage en prestige champagnes.
Ontdek top brut non-vintage champagnes
- De meest bekende en meest gedronken champagne.
- De vrolijkste champagne om te zien maar met een serieus Pinot Noir aandeel.
- De duurste brut non-vintage, maar eigenlijk een multi-vintage.
De volgende link brengt je naar een overzicht van de standaardformaat blanke brut's zonder jaartal (je ziet daar dus niet alle bruts in ons assortiment):
Brut champagnes die je direct online kunt bestellen »
Wat is brut champagne?
Om uit te leggen wat brut champagne is halen we even het productieproces van champagne erbij. Na de tweede gisting moet de dode gist worden verwijderd. Die stap noemen we dégorgement waarbij de gist in de flessenhals wordt verzameld, dan wordt bevroren en eruit geschoten. Hierbij gaat echter ook wat champagne verloren en dat moet weer worden aangevuld. Dat wordt gedaan met de liqueur d'expédition. De exacte samenstelling van dat mengel behoort tot de huisgeheimen van elk champagnehuis. Bij een klassieke brut champagne bestaat het ruwweg uit oude wijnen uit de streek (vin de reserve) en rietsuiker.
Het is de hoeveelheid suiker in de liqueur d'expédition afvulvloeistof die de zoetheidsgraad van de champagne bepaalt. Wettelijk worden er een aantal categorieën onderscheiden:
- Brut Nature / Zero Dosage = Zonder toevoeging van zoet c.q. minder dan 3 gram per liter
- Extra Brut = Minder dan 6 gram per liter
- Brut = De meest gangbare categorie met minder dan 12 gram suiker per liter (dit was eerst 15 gram)
Wordt er nog meer suiker toegevoegd dan heet de champagne sec, demi-sec of doux.
Tot aan deze stap in het productieproces is er dus geen onderscheid tussen een brut champagne en een demi-sec champagne.
Ter vergelijking: Frisdrank bevat ongeveer 100 gram suiker per liter.
De marges per categorie zijn erg ruim. Dat betekent dat de ene brut de andere niet is al speelt er natuurlijk wel wat meer mee dan alleen de hoeveelheid suiker voor de smaakbeleving.
De hoeveelheid zuren in champagne en ook het koolzuurgas maken het noodzakelijk om wat suiker via de dosage toe te voegen. Een juiste hoeveelheid suiker zorgt op deze manier voor een goede smaakbalans. Bij goedkope champagnes wordt vaak een overmaat aan suiker gebruikt om fouten zoals een buitensporige zuurtegraad te maskeren. Bij duurdere vintage champagnes is juist maar heel weinig dosage nodig door de natuurlijke afbouw van zuren tijdens de langere rijping.
Huisstijlen van champagne ontdekken
Champagnes worden meestal gemaakt in de stijl van het champagnehuis en de brut van een groot champagnehuis is de champagne die het beste de stijl van het huis weergeeft. De klassieker is de BSA oftewel de Brut Sans Année: een brut champagne zonder jaartal. Deze wordt samengesteld uit verschillende druivensoorten, afkomstig van verschillende cru's en uit verschillende jaren om ondanks de verschillen die er elk jaar zijn toch steeds weer dezelfde huisstijl te componeren alsof het een parfum betreft.
Voorbeelden van Brut Sans Années (zonder jaartal)
De ene brut is de andere niet!
KLIK HIER OM ALLE BRUT CHAMPAGNES TE ZIEN »
EN HIER VOOR DE EXTRA BRUT CHAMPAGNES »