Champagne wordt meestal gemaakt van drie druivenrassen: Pinot Noir, Pinot Meunier (tegenwoordig kortweg 'Meunier' geheten) en Chardonnay. Andere toegestane druivenrassen zijn Pinot Blanc, Arbane en Petit Meslier. Deze laatste drie zijn echter zeer sterk in de minderheid en zullen op termijn helemaal verdwijnen.
Soms worden de druiven individueel gebruikt zoals bijvoorbeeld bij een blanc de blancs of blanc de noirs champagne, maar meestal als assemblage van twee of drie rassen. Hier lees je meer over de druivenrassen.
Bijzonder is dat de Pinot Noir en Pinot Meunier blauwe druiven zijn, maar ze geven wit sap. De druiven moeten voorzichtig vervoerd en geperst worden en de schillen mogen niet te lang in contact staan met het sap om het sap zo blank mogelijk te houden.
De regels voor de productie van champagne schrijven voor dat champagne alleen gemaakt mag worden van druiven die worden geteeld volgens de appellation regels in speciaal daartoe aangewezen percelen.
Sommige mousserende wijnen die in andere delen van de wereld worden geproduceerd - en dus geen champagne mogen heten - worden van andere druivenrassen gemaakt.
Pinot Noir druiven
Pinot Noir is een blauw druivenras dat ook wel als 'spookdruif' bekend staat omdat zijn karakter voor een groot deel wordt bepaald door het terroir waar hij groeit. De druif wordt vooral geassocieerd met de Bourgogne waar voortreffelijke rode wijnen vandaan komen. In de Champagnestreek wordt Pinot Noir meestal geblend met Chardonnay en Meunier. Meer informatie over Pinot Noir »
Pinot Meunier druiven
Meunier is een blauwe druivensoort, net als Pinot Noir, die vooral bekend is geworden omdat hij wordt gebruikt bij de productie van champagne. Hierbij draagt deze druif bij aan de aroma's en fruitigheid van de champagne. N.B. Vroeger werd deze druif 'Pinot Meunier' genoemd, maar tegenwoordig mag dat gewoon 'Meunier' zijn. Je komt beide namen nog tegen. Meer informatie over Meunier »
Chardonnay druiven
Chardonnay wordt meestal geblend met Meunier en/of Pinot Noir, maar er zijn ook champagnes die voor 100% uit Chardonnay bestaan. Buiten de champagnestreek zie je de Chardonnaydruif ook in de Bourgogne waar hij grote wijnen voortbrengt zoals Chablis, Meursault en Santenay. Meer informatie over Chardonnay »
Lokatie van de wijngaarden per druivenras
De wijnstokken waar de 'champagnedruiven' aan groeien zijn verspreid over 312 dorpen. De opbrengst bedraagt 2,5% van de totale Franse wijnproductie. Je kunt vier aparte gebieden aanwijzen in de champagnestreek:
- Montagne de Reims (de heuvels aan de zuidkant van Reims)
- Vallée de la Marne (dal van de rivier de Marne tussen Aÿ en Épernay)
- Côtes de Blancs (gebieden zuidelijk van Épernay)
- Aube (gebied oostelijk van Troyes; niet zichtbaar op onderstaand kaartje)
Op de kaart hieronder zie je de gebieden waar de druiven groeien.