Elk jaar in december zijn de meest gestelde vragen over champagne: "Hoe lang kun je champagne bewaren?" of "Ik heb begin dit jaar een fles champagne gekregen en die in de koelkast bewaard. Is die nog goed?".
Dit is een oud artikel maar nog steeds actueel. Op jaareinde zet ik het weer even bovenaan in de blog, omdat die dag het de meest gestelde vraag is.
Ook mensen die het hele jaar niet aan champagne denken (daar hoor jij niet bij toch?), kiezen in deze feestmaand geregeld voor het bruisende goud uit de Champagnestreek. En vooral wanneer je dan met meerdere mensen gezellig samen aan de champagne gaat komt de bodem gewoon té snel in zicht. Is je dat ooit overkomen? Gelukkig hebben we daar een oplossing voor want champagne kun je kopen in allerlei formaten. Passend bij de gelegenheid en het aantal gasten.
Champagne kun je maar het beste op een donkere plaats bewaren, vrij van tocht en temperatuurschommelingen. Een kelder dus of een wijnbewaarkast waar het continu 12 °C is en doorgaans ook vochtig. De koelkast werd altijd afgeraden. Vanwege de trillingen van de compressor, het schudden door het veelvuldig gebruik van de deur, de invloed van licht en omdat het in een koelkast te droog zou zijn. En toch zeggen Amerikaanse onderzoekers nu… leg die fles maar in de koelkast!
Er zijn wat mythes rondom champagne in omloop die nodig ontkracht moeten worden. Waarom? Gewoon omdat ze niet waar zijn. Tijd voor de feiten...