Champagne maken in 7 stappen. Een mousserende wijn is alleen champagne als aan alle eisen wordt voldaan. En champagne heeft een naam hoog te houden. Niet elke bubbel mag zich champagne noemen. Het gaat tenslotte ook om de wijn om die bubbels en dat maakt een groot verschil.
Champagne wordt gemaakt van drie druivenrassen: Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. Meestal worden ze alledrie gebruikt, maar er zijn bijzonder lekkere uitzonderingen.
De oogst, die op 17 augustus begon in de meest vroegrijpe wijngaarden, gaat de geschiedenis in als de vroegste oogst in de Champagnestreek - en het is een prachtige oogst! 2020 voltooit een uitzonderlijke trilogie: net als in 2018 en 2019 hebben de weersomstandigheden een oogst van zeer hoge kwaliteit mogelijk voortgebracht, één van de basisvoorwaarden voor een geweldige wijn.
Pinot Noir is een blauwe druivensoort die ook wel als 'spookdruif' bekend staat. Zijn karakter wordt namelijk voor een groot deel bepaald door de omgeving waar hij groeit of mooier gezegd is dit dé druif die weet hoe terroir vertaalt moet worden.
Chardonnay is een groene druif die wordt gebruikt om witte wijn te maken.Ze heeft een voorliefde voor kalkhoudende bodems en doet het daarom goed in de Champagnestreek. Het is een lekker gemakkelijke druif, vroegrijp, resistent tegen kou, maar kan ook tegen warmte.