Oogstjaar 2020 in Champagne
- Geplaatst op
- Door Champagne Babes
- Geplaatst in Champagnedruiven, Wijnbouw
De oogst, die op 17 augustus begon in de meest vroegrijpe wijngaarden, gaat de geschiedenis in als de vroegste oogst in de Champagnestreek - en het is een prachtige oogst! 2020 voltooit een uitzonderlijke trilogie: net als in 2018 en 2019 hebben de weersomstandigheden een oogst van zeer hoge kwaliteit mogelijk voortgebracht, één van de basisvoorwaarden voor een geweldige wijn.
Het begin van het jaar werd gekenmerkt door heel veel regen met de natste februarimaand ooit. Midden maart nestelden hitte en droogte zich in de regio en waren wijnstokken 16 dagen eerder dan het tienjarige gemiddelde aan het ontkiemen. De wijnranken verloren deze voorsprong niet meer, er volgde integendeel nog een uitzonderlijk snelle rijpingsdynamiek in de week voorafgaand aan de aankondiging van het begin van de oogst.
Waar vorig jaar het temperatuurrecord werd verbroken (42,9°C), werd dit jaar de droogste juli in de geschiedenis gemeten. Als gevolg van droogte zijn de trossen onder het gemiddelde gewicht, maar in een uitstekende gezondheid. De most is evenwichtig, fruitig, vertoont een mooie frisheid en een grote aromatische expressie; het alcoholgehalte ligt tussen de 10 en 10,5% vol.
Het jaar 2020 onderscheidt zich natuurlijk door de gezondheidsveiligheidsmaatregelen als gevolg van de Covid-19-epidemie, die moesten worden ingevoerd voor de 120.000 seizoenarbeiders die in wijngaarden of perscentra werden ingesteld.
Lagere oogst voor 2020 afgesproken
In 2020 werden behoorlijk minder champagnedruiven geoogst. Dat was zo overeengekomen en het heeft alles te maken met de impact van SARS-Cov-2, in de volksmond 'corona' genoemd maar dat is de naam van de hele familie en niet dit specifieke rottige virus dat de wereld al heel 2020 in zijn greep heeft.
Het is een poging om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen, want door Corona daalde de vraag naar champagne. Consumenten weten zichzelf, en hun relaties, wel te verwennen met een heerlijke champagne. Maar bestellingen van bedrijven en horeca blijven achter door alle maatregelen. Toch zijn er altijd weer bedrijven die zich niet laten kisten en een fles champagne naar de thuiswerkende medewerkers laten opsturen om dan gezamenlijk in een Zoom-sessie het glas te heffen. Een deja-vu moment, een virtueel samenzijn, het beste ervan maken en roeien met de riemen die je hebt.
De oogst was niet sneller binnen
Gezien de maximale opbrengst beperkt werd tot 8.000 kg/ha, werd de oogst op individuele basis iets sneller uitgevoerd dan normaal, maar gespreid over een normale periode van ongeveer drie weken, gezien de heterogeniteit van de rijping tussen de wijngaarden en tussen de druivenrassen door. Het proeven van druivenbessen en -pitten en de analyse van het suikergehalte van de druiven, stelt elke wijnbouwer in staat om het begin van zijn oogst aan te passen en zijn druivenplukcircuit per perceel te organiseren in functie van het optimale rijpingsniveau.
Met de prachtige trilogie 2018, 2019 en 2020 zou de Champagnestreek over een paar jaar moeten beschikken over uitzonderlijke blendingsmogelijkheden en millésimes om een gebeurtenis waar de hele wereld op wacht, het einde van de Covid-19-pandemie, met prachtige wijnen te kunnen vieren.
Bron: Persbericht Bureau de Champagne 9 september 2020