Koken met Dom Perignon Rose
- Geplaatst op
- Door Barbara
- Geplaatst in Vintage, wijnspijscombinaties
9 Chefkoks lieten zich inspireren door de vele facetten van de Dom Pérignon rosé. Het resultaat: gewaagde theatrale collectie van gerechten die de verschillende facetten en paradoxen van de Dom Perignon Rosé Vintage 2003 onderstrepen. De DP Rosé 2003 is dan ook de vintage van alle superlatieven en extremen. Bekijk de foto's, lees wat de chefs vertellen over hun inspiratiebron en ga ook aan de slag in de keuken.
Dom Pérignon Rosé in de keuken
Velen kennen champagne als aperitief, als feestwijn, als bubbels om mee te proosten op de gezondheid of een nieuw jaar. Maar wist je dat champagne ook een hele gastronomische wijn is en dat je deze heel goed kunt combineren bij het diner?
Dom Pérignon rosé heeft een opvallend mooi kleurtje en vangt direct je aandacht. En dat is maar goed ook want deze champagne heeft verschillende aspecten om bij stil te staan; die er om vragen met aandacht geproefd te worden. Een complexe wijn dus... en bij wijn is dat een compliment! De vele facetten inspireren tot mooie combinaties.
Over de vintage 2003
Het jaar 2003 verliep in de champagnestreek in extremen. De druivenstokken, die het toch al zwaar hebben kregen het extra te verduren dat jaar. Eerst een strenge winter, toen een felle voorjaarsvorst en daarna de heetste zomer in 53 jaar.
Keldermeester Richard Geoffroy (rechtsboven op onderstaande foto) over deze champagne: "The 2003 vintage is one of the most memorable ever. The vintage of all superlatives and extremes, it was so exhilarating to make".
Karim Lakhani van het Palace Hotel in Amerika beschrijft de DP Rosé van het oogstjaar 2003 als een grootse champagne. Eentje met karakter en structuur, zoals je dat van Dom Pérignon mag verwachten overigens. Een spannende champagne ook, magisch bijna in hoe deze mousserende wijn spelletjes speelt met je gedachten, je leidt van smaaksensatie naar smaaksensatie en zich ontwikkelt in je glas. Natuurlijk met een lange afdronk.
Creative Combustion met 9 chefkoks in Parijs
De "Creative Combustion" in maart 2014 in Parijs werd door Dom Pérignon georganiseerd (zie onderstaande video). Hier kwamen 9 internationale chefkoks samen om te zinspelen op de Dom Pérignon vintage 2003 en al hun creativiteit los te laten in de keuken.
Chefkoks over de Dom Perignon Rose 2003 in de keuken
Volgens Oliver 'Ollysan' Lange van The Magazine uit de UK is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de gerechten genoeg frisheid hebben met tegelijkertijd een klein zoetje.
De aspecten van deze vintage 2003 champagne die Ricard Camarena (van Ricard Camarena Restaurant in Spanje) het meest waardeert zijn de mineraliteit en het zuurtje. Dat laatste is essentieel.
Het aandeel Pinot Noir wijn (stille rode wijn) in de champagne is duidelijk aanwezig, vertelt Andreas Larsson ('s werelds beste sommelier in 2007), en zorgt voor de structuur, de kracht en de lengte van de afdronk.
Inspiratie gekregen om zelf een diner te organiseren?
Plan eens een diner met vrienden thuis en pak heerlijk uit met deze champagne op tafel! Het geld dat je uitspaart door niet buitenshuis te dineren spendeer je dan aan een hele bijzondere wijn. Een speciale ervaring om te delen en nooit meer te vergeten.
Bestel nu Dom Pérignon Rosé 2003 »
Credits video en fotostills: Dom Perignon
Meer lezen over dit champagnemerk »
Alle Dom Perignons die je nu kunt bestellen »