Ingang Alcoholwet per 1 juli 2021
- Geplaatst op
- Door Barbara van Champagne Babes
- Geplaatst in Nieuws
Met ingang van 1 juli 2021 is de nieuwe Alcoholwet ingegaan. Wat dat voor jou als klant van Champagne Babes betekent lees je in dit artikel. De verscherpte wetgeving betreft hier levering op afstand aan particulieren in Nederland.
NB. Dit artikel is gepubliceerd op de blog op 9 juli 2021, maar in december opnieuw bovenaan gezet.
Waarom hebben we een nieuwe wet?
De nieuwe wet is gebaseerd op een voorstel van staatsecretaris Paul Blokhuis om de Drank- en Horecawet te wijzigen. In december 2020 is dat wetsvoorstel met algemene stemmen door de Tweede Kamer aangenomen en is ook ingestemd met 8 amendementen op het voorstel.
Het beoogde doel is het terugdringen van problematisch alcoholgebruik door minderjarigen. Zo is ook een boete komen te staan op het doorgeven van alcohol van een meerderjarige aan een minderjarige, zijn er grenzen aan kortingsacties en strengere regels voor webshops opgenomen.
Wat betekent dit voor jou bij het bestellen?
Bij de NAW-gegevens vragen we naar de geboortedatum van degene die de bestelling plaatst. En alvorens de bestelling kan worden afgerond volgt de vraag te verklaren 18 jaar of ouder te zijn plus alle gegevens correct en naar waarheid te hebben ingevuld. In de wet wordt dit "de leeftijdsvraag" genoemd.
In de toekomst zullen hogere eisen worden gesteld want er wordt al geanticipeerd op het omzeilen van het systeem. En dan moet het systeem weer strenger worden.
Naar verwachting komt er dan ofwel (1) een ID-check systeem ingebouwd in de webshop zelf. Dat betekent dat je alleen je bestelling kunt afronden na het invoeren van een aantal cijfers van je ID, waarna een algoritme controleert of je meerderjarig bent. Dat kost tijd, maar het voordeel is dat je dit maar één keer hoeft te doen. Sta je eenmaal in ons systeem als gevalideerd account, dan gaan we er gewoon van uit dat je elk jaar ouder en wijzer wordt. ;-) of (2) Verificatie via je bank met iDIN wat een gebruiksvriendelijker oplossing lijkt te zijn. We houden de ontwikkelingen in de gaten.
We volgen hierin de wetgeving. Laten we hopen dat iedereen dat doet, zodat het niet steeds strenger hoeft te worden. Voor nu is 'aan de voorkant' alleen de leeftijdsvraag verplicht.
Elke nieuwe maatregel maakt dat het duurder wordt. Het verzekerd versturen is duurder geworden, de stevige dozen die we gebruiken voor de zware flessen zijn duurder geworden, de leeftijdscheck kost natuurlijk geld en dat ID-check software inbouwen in de webshop is ook allesbehalve gratis. Deze kosten heeft Champagne Babes op zich genomen door de vaste bijdrage in de webshop voor de verzendkosten niet te verhogen, al is dat wel een keer nodig.
Kortom... alles wordt duurder in de toekomst dus kun je champagne maar beter eerder kopen dan later ;-).
Lees hier hoe je champagne kunt bewaren.
Wat betekent dit voor jou bij het in ontvangst nemen van je bestelling?
Degene die de bestelling heeft geplaatst kan een andere persoon zijn dan degene die het pakketje aanneemt. Precies om die reden moet de leeftijdscheck echt elke keer opnieuw worden uitgevoerd. Dus waar het aan de voorkant in de webshop zelf een ID-check slechts éénmalig nodig gaat zijn (als deze in de toekomst wettelijk verplicht wordt), zo is het aan de afleverkant nodig bij elke aflevering op een particulier adres.
Voor de aflevering van onze pakketjes werken wij samen met DPD en met Vinologix als tussenpersoon. Zij hebben de processen en adresetiketten aangepast n.a.v. de nieuwe Alcoholwet. We kunnen nu opdracht geven tot een zogenaamde 'Age Check' waarna die opdracht in de scanner van de chauffeur verschijnt.
Wanneer we alleen koelers en/of glazen versturen laten we de leeftijdscheck uiteraard achterwege, want de wet geldt alleen voor alcoholhoudende dranken. Dat scheelt jou en de bezorger tijd en het scheelt ons kosten.
Hoe werkt de leeftijdscheck door de DPD bezorger?
De aflevering kan uitsluitend plaatsvinden op het opgegeven adres. Een alternatieve afleverlocatie is uitsluitend mogelijk indien iemand die 18 jaar of ouder aanwezig is om het pakket in ontvangst te nemen.
Het pakket kan voorlopig niet worden omgeleid naar een Pickup parcelshop. We hopen en gaan er vooralsnog wel van uit dat dat tijdelijk is en nog wel gaat veranderen. Burenlevering bij 'niet thuis' is niet meer toegestaan en ook kan geadresseerde geen 'neerzettoestemming' aan DPD verlenen.
Voorzie je dus dat in en rondom het aangegeven tijdvak dat niemand van 18+ aanwezig is om het pakket in ontvangst te nemen dan kun je dat via het Predict-bericht aan DPD laten weten en een andere afleverdag overeen komen. Zo zouden mislukte afleveringpogingen eigenlijk niet meer voor hoeven te komen.
Heb je het Predictbericht van DPD gemist? Vraag dan op de ochtend van de afleverdag (dat is meestal de dag nadat we het hebben verstuurd) via DPD Predict het ingepland tijdvak op. Je kunt daar verder niets wijzigen, want dat kan alleen via het DPD Predictbericht dat je per mail of SMS krijgt toegestuurd.
Je bent thuis en DPD belt aan...
Je had de chauffeur al verwacht want de komst wordt door DPD aangekondigd via een zogenaamd 'Predictbericht' met daarin de afleverdag en het tijdvak tot op een uur nauwkeurig. Geen 100% garantie, maar het komt maar weinig voor dat een chauffeur veel vroeger of veel later is dan dat.
In die predictmail heb je ook gelezen over de nieuwe vereiste procedure van leeftijdsverificatie. En... die is wettelijk voorgeschreven. Dus ook al zie je er overduidelijk ouder uit dan 18 jaar, dan is het geen compliment voor je jeugdige uitstraling als de bezorger toch om je legitimatie vraagt. Helaas ;-)
Het moet ook wettelijk gezien allemaal worden vastgelegd, dus het zal allemaal even wennen zijn dat het zo gaat. De chauffeur krijgt de opdracht tot Age Check in de scanner en moet de geboortedatum invoeren, het type document (dat kan een identiteitskaart, paspoort, rijbewijs of vreemdelingendocument zijn) en de laatste 5 cijfers van het documentnummer. De ontvanger kan een andere persoon zijn dan de besteller of de geadresseerde. Het gaat om het opgegeven afleveradres.
Vervolgens komt dan - na bevestiging dat de geboortedatum tenminste 18 jaar in het verleden ligt - het verlossende bericht in beeld dat het pakketje mag worden afgeleverd.
Help mee aan een snelle bezorging door je legitimatie al paraat te hebben voordat de bel gaat.
Dat tijdvak van een uur kan DPD alleen waarmaken als alle bezorgingen zonder frictie of vertraging verlopen. Wanneer iemand nog moet zoeken naar een ID-bewijs en het duurt te lang dan is de chauffeur gerechtigd het pakket retour te nemen naar het depot.
Wat als de eerste bezorgpoging mislukt?
Waar voor 1 juli 2021 het pakketje bij een mislukte afleveringpoging naar een DPD Parcelshop ging, is het nu zo dat het nog een keer wordt aangeboden. Bij particuliere adressen doet DPD nu dus twee bezorgpogingen.
Er volgt een herkansing.
Mislukt deze nog een keer, dan stuurt DPD het pakket retour naar Champagne Babes en rekenen ze daar retourkosten voor.
Houd daarom je mailbox goed in de gaten zodat je weet wanneer de bezorger komt. Zorg dat jezelf dan wel een ander meerderjarig persoon aanwezig is op het adres én dat het legitimatiebewijs bij de hand is.
Wat als het een cadeau is?
Ook dan willen we de komst van de chauffeur aankondigen op dringend verzoek van DPD.
Let op: Verstuur alleen champagne naar personen die 18 jaar of ouder zijn en naar adressen waar iemand van 18+ het pakketje in ontvangst kan nemen. Dit wordt gecontroleerd bij aflevering.
Je kunt tijdens de checkout wel kiezen voor aflevering op een ander adres indien het een cadeau betreft, maar dan hebben we een extra vraag voor je:
In de laatste stap van de checkout kun je het mailadres van de ontvanger invullen. Dit adres wordt alleen gebruikt om het Predictbericht naartoe te sturen. Dat is handig omdat iemand dan weet dat er een pakketje onderweg is naar hen toe, op welke dag en hoe laat deze de bezorger kan verwachten (tot op een uur nauwkeurig) en dat legitimatie nodig is om het pakket in ontvangst te kunnen nemen.
Maar dan is het toch helemaal geen verrassing meer?
Dat kún je denken, maar wees gerust... weten dat er een pakket onderweg is verpest echt niet de verrassing. Het is juist handig! Wat men krijgt, van wie men het krijgt, de champagne, de tekst op het kaartje is allemaal nog steeds een verrassing. In feite is het effect groter, want al die tijd kan iemand denken "Ik krijg iets, wat zou het zijn, van wie, waarom?". Tegelijkertijd kan ik mij voorstellen dat het vooral nu de wet nog nieuw is en onbekend, iemand een vraagteken heeft als om legitimatie wordt gevraagd. Daarom noteren we "CADEAU" op de doos.
Wat als je geen mailadres hebt of dat niet wil/mag/kunt geven?
Wanneer je bij aflevering op een ander adres ons geen mailadres van de geadresseerde laat weten dan vullen we jouw mailadres in. Jij krijgt dan het DPD Predictbericht toegestuurd met de bedoeling dit direct te forwarden naar de ontvanger.
Zo kun je er toch voor zorgen dat er geen onduidelijkheid is bij de overhandiging over het wat en waarom. Kies je voor deze optie dan is natuurlijk al wel wat eerder duidelijk van wie iemand iets krijgt, maar is het nog steeds een verrassing wát het dan precies zal zijn en wat er op het kaartje staat. En champagne krijgen is toch altijd leuk!?
Wat staat er nog meer in de Alcoholwet?
Wat ik hierboven heb beschreven is alleen dat deel dat relevant is voor het bestel- en bezorgproces in de webwinkel. Je kunt de volledige tekst van de Alcoholwet terugvinden in de wettenbank op Overheid.nl en OfficieleBekendMakingen.nl.