Houdbaarheid van champagne - Over champagne voor langere tijd bewaren
- Geplaatst op
- Door Champagne Babes
- Geplaatst in champagne bewaren
Ons beste champagne bewaaradvies is 'op tijd drinken', maar als je toch even wilt wachten lees je hieronder hoe je je champagne het beste kunt bewaren.
Gun jezelf een "verse" kwaliteitschampagne. Omdat je het waard bent ;-)
Kun je champagne bewaren?
In 9 van de 10 gevallen kun je de champagne maar het beste binnen afzienbare tijd consumeren. De champagne is namelijk op dronk als ie verkocht wordt. Van verder rijpen is alleen sprake als er nog contact is met gist en dat is er na dégorgement niet meer. Een uitzondering kan worden gemaakt voor de vintage champagnes die langer houdbaar zijn en veelal nog lekkerder worden. Deze vintage champagnes zijn geschikt om te consumeren zodra ze op de markt komen, maar de manier waarop ze zich nog verder ontwikkelen in de fles is er eentje die alom gewaardeerd wordt.
Nu zal het natuurlijk zo zijn dat je die speciale fles wilt bewaren tot zich een speciaal moment aandient. Los van het feit dat je gewone momenten ook speciaal kunt maken juist door die fles open te ploppen kunnen wij ons dat goed voorstellen. De voorpret kan al zo groot zijn dat je die juist even wilt rekken. Het is in dit geval belangrijk dat je de champagne onder de juiste bewaaromstandigheden bewaart, zodat je op het moment supreme kunt genieten van een mooie champagne.
Wat zijn "bewaarchampagnes"?
Die herken je aan dat er echt prominent een jaartal op de fles zichtbaar is, aan de voorkant. Wil je meer weten over deze zogenoemde vintage champagnes, of millésimés? Lees dan ook de andere artikelen op onze champagneblog en breng vervolgens de theorie in de praktijk: proef zo'n heerlijke vintage (ze zijn per definitie op dronk als ze op de markt komen én ook lang te bewaren).
Echter, zoals de Engelsen zeggen: "You can't have your cake and eat it". Daarom bestellen mensen er ook weleens twee (of meer): Eentje om nu te drinken en eentje om te bewaren voor later om te ervaren doe de champagne zich nog verder heeft ontwikkeld.
Hoe kun je champagne het beste bewaren?
De beste bewaarcondities voor champagne zijn: horizontaal liggend, trillingsvrij, geurvrij, tochtvrij, in het donker, bij een constante temperatuur tussen de 10 en 12 graden Celcius en bij een luchtvochtigheid rond de 80%.
Welke factoren spelen een rol bij de houdbaarheid van champagne?
De samenstelling van de champagne bepaalt mede hoe lang hij houdbaar is. We doelen dan op de percentages van de gebruikte druivenrassen. Bevat een champagne Pinot Meunier dan is ie minder lang houdbaar. Bij meer dan 35% Pinot Meunier zou je de grens van 9 maanden niet moeten overschrijden. Pinot Meunier is de druif die zorgt voor het fruitige karakter van een champagne. Hij rijpt snel, maar is ook snel over de top. Om deze reden worden vintage champagnes meestal samengesteld uit louter Chardonnay en Pinot Noir. Ook blanc de blancs (100% Chardonnay) of blanc de noirs (mits 100% Pinot Noir) zijn langer houdbaar waarbij blanc de noirs over het algemeen beter houdbaar zijn dan blanc de blancs.
De kwaliteit van de druiven bepaalt ook mede hoe lang je een champagne kunt bewaren. Druiven uit een goed oogstjaar of druiven van een premier cru of grand cru wijngaard hebben daarom meer bewaarpotentieel. Een vintage champagne (millésime) wordt per definitie samengesteld met druiven uit één goed oogstjaar. Deze zijn daarom ook langer houdbaar.
De grootte van de fles speelt een belangrijke rol. Kleine champagneflesjes zoals piccolo's zijn bestemd voor onmiddellijke consumptie. Bewaar deze dus ook niet te lang. Grote flessen zoals de Jéroboam of groter, zijn samengesteld uit magnumflessen en bij het samenstellen is er zuurstofcontact mogelijk. Bewaar dus ook de grote flessen niet te lang. De ideale flessenmaat voor champagne is de Magnum en daarna de reguliere fles van 75 cl.
De ruimte en bewaarcondities spelen een hele belangrijke rol. Een champagne hoort donker, tochtvrij en bij een temperatuur van 10 à 12 graden te worden opgeborgen. Belangrijk is ook dat het trillingsvrij is. Een koelkast trilt door zijn compressor en een champagne in de koelkastdeur opbergen is helemaal uit den boze. Heb je geen kelder en wil je toch mooie champagnes bewaren overweeg dan de aanschaf van een wijnklimaatkast.
Een algemene stelregel is dat een champagne - mits onder de juiste condities - net zo lang bewaard kan worden als hij heeft gerijpt in de kelders (rijpen is de stap waarbij er nog contact is met het gist dus voor dégorgement). De best houdbare champagnes zijn de prestige champagnes omdat hiervoor alleen de beste druiven zijn gebruikt en de champagnes lang gerijpt hebben.
Omdat je wilt dat er geen koolzuur ontsnapt en dat er geen zuurstof bij de champagne komt speelt de kwaliteit van de kurk ook een rol. Voor duurdere champagnes worden ook duurdere kurken gebruikt die beter afsluiten en minder slinken.
Bewaaradvies voor champagnes
Je weet nu wat meer over de houdbaarheid van champagne en hoe je deze het best kunt bewaren. We sluiten dit artikel af met wat praktische adviezen:
Een champagne zonder jaartal (ook wel non-vintage champagne of brut sans année genoemd) heeft geen rijpingspotentieel en bevat doorgaans een behoorlijke hoeveelheid Pinot Meunier. Het is de meest gangbare champagne en we adviseren deze gewoon lekker op een moment soldaat te maken. In theorie kun je deze champagne drie jaar bewaren, omdat ie ook minstens drie jaar rijpt in de kelders van het champagnehuis. Daarna is de champagne niet bedorven, maar zal het karakter veranderen. Je kunt het lekker vinden of niet, maar het is dan niet meer de champagne zoals de keldermeester hem heeft bedoeld. Oftewel, non-vintage champagnes zijn geen bewaarchampagnes en hebben het motto: "Niet later, maar nu".
Vintage champagnes zijn langer houdbaar omdat ze langer hebben gerijpt, zijn gemaakt van druiven uit een uitmuntend oogstjaar (zonder andere toevoegingen) en meestal geen Pinot Meunier bevatten. In theorie is de gemiddelde vintage champagne, ook wel millésime genoemd, ongeveer 5 jaar houdbaar maar vaak langer. Omdat echter geen verbetering optreedt bij langer bewaren en je wel het risico loopt op kwaliteitsvermindering als je niet de juiste bewaarcondities hebt, adviseren wij om ook een vintage champagne binnen een jaar te consumeren. Ze zijn er voor gemaakt om genoten te worden! Heb je wel de juiste bewaarcondities en het geduld om de champagne voor langere tijd met rust te laten, dan heb je met een vintage champagne een champagne die leeft volgens "Niet later, maar nu" maar ook "Make your future-self happy" met een heus genietmoment in het verschiet.
Prestige champagnes zijn de crème de la crème onder de champagnes vanwege hun uitmuntende kwaliteit op alle vlakken. Sommige zijn wel 10 tot 15 jaar houdbaar - mits natuurlijk weer onder de juiste condities.
Een verkeerd of te lang bewaarde champagne is zonde. Het heeft veel tijd en moeite gekost om een mooie champagne te produceren. Geniet er daarom op tijd van dan heb je de meeste waar voor je geld.