Hoe lang kun je champagne bewaren?
- Geplaatst op
- Door Barbara
- Geplaatst in Veelgestelde vragen
Elk jaar in december zijn de meest gestelde vragen over champagne: "Hoe lang kun je champagne bewaren?" of "Ik heb begin dit jaar een fles champagne gekregen en die in de koelkast bewaard. Is die nog goed?".
Dit is een oud artikel maar nog steeds actueel. Op jaareinde zet ik het weer even bovenaan in de blog, omdat die dag het de meest gestelde vraag is.
Over de houdbaarheid van champagne bestaan veel vragen en je vindt op zo'n fles dan ook geen houdbaarheidsdatum. Als er al een datum op staat is die van het degorgement en als je een jaar ziet is dat het oogstjaar van de druiven. Tijd voor opheldering dus...
Heb je dus de vraag: "Ik heb een champagne van dit of dat merk, en heb hem al zus en zo lang in huis" lees dan onderstaand artikel.
Hoe bewaar je champagne het best?
De houdbaarheid van champagne valt of staat met de condities waaronder je de fles bewaard. De ideale condities voor het bewaren van champagne zijn: horizontaal liggend, trillingsvrij, geurvrij, tochtvrij, donker, een constante temperatuur (liefst zo tussen de 10 en 12 graden Celcius) en als je het helemaal perfect wilt hebben een luchtvochtigheid rond de 80%.
Een mooie vintage champagne die gewoonlijk jarenlang te bewaren is kun je goed verprutsen door hem te te warm, te licht en met veel temperatuurschommelingen weg te zetten.
Mag champagne ook in de koelkast worden bewaard? Je leest het hier »
Wordt een champagne beter als je die bewaard?
Champagne is, net als Riesling, hoog in de zuren. En juist die zuren maakt dat een wijn kan ouderen. Champagne wordt nooit jong gedronken. Wettelijk gezien moet een non-vintage minimaal 15 maanden rijpen (de betere merken maken daar gemakkelijk het dubbele van) en een vintage minimaal 36 maanden (en ook dat wettelijk minimum wordt door de grote champagnemerken aan hun laars gelapt). We hebben het dan wel rijpen op de gist, waarbij de wijn aan complexiteit en rijkdom wint.
Na het dégorgement wordt nog een aantal maanden gewacht, zodat de wijn kan bekomen van de schrik en de dosage kan settelen. Vervolgens kan de dan champagne 3-6 maanden later op de markt komen.
Champagne hoef je dus helemaal niet (zelf) te bewaren. Het is niet zoals bij een Bordeaux die door de tannines eerst maar wat jaartjes moet rijpen in je kelder voordat ie drinkbaar is. Dat doen de champagnehuizen voor je. Zo liggen onder de champagnesteden Reims en Epernay kilometers en kilometers kelders waar de champagnes jarenlang rijpen. Geen fles champagne wordt op de markt gebracht voordat deze op dronk is. Handig toch?
Dat neemt niet weg dat bepaalde champagnes wel goed bewaard kunnen worden. Een vintage champagne bijvoorbeeld heeft veel langer op zijn gisten liggen rijpen als een non-vintage champagne en dat draagt bij aan zijn bewaarpotentieel. Sommige vintages winnen nog aan smaak als je ze bewaard, maar ook dan geldt... ze waren reeds op dronk toen de keldermeester ze vrij gaf.
Er zijn mensen die houden van een lichte elegante champagne en je hebt mensen die juist houden van de smaak van een lang gerijpte complexe vintage. En zoals met alles... je smaak ontwikkelt zich dus wat je vandaag lekker vindt kan volgend jaar weer veranderd zijn. Over smaak valt niet te twisten... of juist heel erg veel.
Hoe lang is champagne houdbaar?
De houdbaarheid van champagne wordt door diverse factoren bepaald. We hebben ze op een rijtje gezet in een apart artikel 'Houdbaarheid van champagne en champagne bewaren' dat je in de informatiepagina's van onze webshop kunt terugvinden.
Om terug te komen op de vragen waarmee we zijn begonnen. Een champagne is in de regel net zo lang houdbaar als deze op zijn gisten heeft liggen rijpen. En die champagne die al zo lang in je koelkast ligt dan? Tja... dat ligt eraan. Als ie al een jaar in de deur zit die steeds open en dicht klapt heeft hij het zwaarder dan wanneer hij rustig in het donker in de groentelade ligt.
Het is een beetje het dilemma als van Schrödinger's kat als je dat kent? Het is een gedachtenexperiment uit de kwantummechanica waarbij het onzeker is of de kat in de kist dood is of levend. Je weet het pas als je kijkt. En zo is het met de champagne in jouw koelkast ook. Je weet het pas als je hem open maakt en proeft.
Beetje een teleurstelling als je die champagne het hele jaar hebt bewaard tot oud & nieuw. Om dan te ontdekken dat ie zijn beste tijd heeft gehad. Zorg dus dat je een alternatief hebt. Koop een nieuwe fles en leg die ook koel. Mocht de eerste fles toch nog goed zijn, heb je alvast lekker iets achter de hand om jezelf ook in de andere maanden eens te trakteren. Om je op ideeën te brengen: lees ons eBoek 'Ontdek de veelzijdigheid van champagne'.
Lees meer over het bewaren van champagne »
Is een champagne ineens niet meer goed?