De 3 beste gerijpte champagnes
- Geplaatst op
- Door Barbara
- Geplaatst in Beste champagne
Fine Champagne Magazine publiceerde vorige maand de Top 3 Library Vintages. Dit zijn chamapgnes die 15 jaar of meer in de fles hebben gerijpt op hun gisten. Daarna volgde het degorgement (verwijderen van de dode gistprop) en kregen ze hun definitieve kurk. Na zoveel jaar krijg je dan toch even een zuurstofshock. Ze moeten daar een tijdje van bekomen in de kelders en gaan pas daarna op transport om vervolgens genoten te worden. Of bewaard... want dit type champagnes kun je onder je juiste omstandigheden nog heel wat jaartjes bewaren en daarna alsnog genieten.
Library Vintages Honorary Awards 2014
#1. Dom Pérignon Oenothèque 1996
Een vintage champagne en een prestige champagne uit een legendarisch oogstjaar: 1996. Een jaar waarin de druiven zowel veel suikers hadden opgebouwd als ook nog veel zuren hadden behouden. En zuren zijn de ruggegraat van de wijn. Zuren zorgen voor spanning in je glas, maar ook voor rijpingspotentieel.
Wat de "Oenothèque" variant anders maakt dan de gewone Dom Pérignon 1996 is dat de Oenothèque nog een extra tweede rijping van 5 jaar heeft gehad. Daarmee heeft deze champagne totaal 15 jaar gerijpt, zodat deze nog complexer en steviger is dan de gewone vintage. Denk rook, jodium, umami, brooddeeg, maar niet zonder zijn frisheid te verliezen.
Zeer gelimiteerd dus op = op. Op het moment dat dit artikel wordt gepubliceerd kun je hem nog bestellen in onze webshop.
Bestel deze champagne »
#2. Laurent-Perrier Les Réserves de Grand Siècle Magnum MV
Een magnum (1,5 liter) is sowieso de ideale flesmaat voor champagne. Niet onder het motto "meer is meer", maar de wijn oudert minder snel in deze fles. Je vindt hier namelijk de optimale verhouding vindt tussen volume en zuurstofcontact. Daarnaast oogt een magnum extra feestelijk. Het is een keuze voor kwaliteit en voor uiterlijk vertoon. Reken niet op kwantumkorting. Een magnum is duurder dan twee reguliere flessen waarin evenveel champagne zit.
Deze Grand Siècle is geen vintage champagne, vandaar dat je geen jaartal in de naam aantreft. Het is een compositie van drie vintagejaren: 1995, 1993 en 1990. Een multi-vintage (MV) dus. In 1996 werden deze samengevoegd in een magnum die vervolgens 16 jaar heeft gerijpt. Een prijzige en zeer gelimiteerde champagne.
#3. Charles Heidsieck Blanc des Millénaires 1995
Een blanc de blancs champagne, gemaakt van 100% chardonnaydruiven, uit het oogstjaar 1995. Delicaat en een elegant karakter. Heerlijk in combinatie met een smeuige risotto met geschaafde witte truffel, maar ook heerlijk om gewoon zo te drinken. Denk gedroogd fruit, amandelen, boter en noga.
De geschenkdoos waarin deze champagne wordt geleverd is gevormd naar de historische Gallo-Romaanse crayeres van Charles Heidsieck waarin deze champagne 15 jaar heeft liggen rijpen.
Winnaar van vele awards en voorlopig nog gewoon lekker leverbaar. Dit is genieten.
Bestel deze champagne »
Dit vind je vast ook interessant:
Fine Champagne Magazine publiceerde tegelijkertijd ook de top 10 beste non-vintage champagnes. Het jaartalloze en meer betaalbare segment uit de Champagnestreek, maar waar ontzettend veel vakmanschap in gaat zitten om dit type champagne jaar na jaar steeds weer te produceren en dezelfde kwaliteit te bereiken ongeacht de grillen van het laatste oogstjaar. De nummer 1 van dit jaar won ook vorig jaar in deze categorie. Een topper.