Champagnedruif Chardonnay
- Geplaatst op
- Door Barbara
- Geplaatst in Champagnedruiven
Chardonnay is een groene druif die wordt gebruikt om witte wijn te maken.Ze heeft een voorliefde voor kalkhoudende bodems en doet het daarom goed in de Champagnestreek. Het is een lekker gemakkelijke druif, vroegrijp, resistent tegen kou, maar kan ook tegen warmte.
De Chardonnay druif is van zichzelf zeer neutraal en veel van de smaken die worden geassocieerd met deze druif zijn afkomstig van de invloed van het terroir en vinificatiemethode. De Chardonnay wordt gevinificeerd in veel verschillende stijlen waarbij de rijping op hout zorgt voor een volle wijn met vanilletonen in de smaak. In koele klimaatzones hebben wijnen van deze druif een groene appelsmaak. Dit appelzuur wordt na de tweede gisting van de wijn omgezet in het mildere melkzuur. In mildere klimaatzones krijgt wijn van Chardonnaydruiven een meloensmaak en in warmere klimaatzones komen exotische vruchtsmaken van ananas en mango naar boven.
Chardonnay is een belangrijk onderdeel van veel mousserende wijnen uit de hele wereld, en met name champagne. Er bestaan champagnes die alleen uit Chardonnay bestaan. Deze worden Blanc de Blancs genoemd en het zijn verfijnde elegante champagnes. Denk aan die van Perrier-Jouët of Ruinart.
Buiten de champagnestreek zie je de Chardonnaydruif ook in de Bourgogne waar hij grote wijnen voortbrengt zoals Chablis, Meursault en Santenay. Buiten Frankrijk doet de Chardonnay het erg goed in Californië, Australië, Zuid-Afrika en Chili.
Bekijk onze selectie Blanc de Blancs champagnes »